Podmienky prijatia na štúdium magisterských študijných programov na PF UJS pre akademický rok 2023/2024

Podľa § 56 a § 57 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) zverejňuje PF UJS nasledovné podmienky prijatia na vysokoškolské štúdium v magisterskom stupni štúdia pre akademický rok 2023/2024.

Termín podávania prihlášok: do 30. júna 2023 (denná aj externá forma štúdia)

Akreditované študijné programy v magisterskom stupni štúdia v akademickom roku 2023/2024

Na PF UJS sa v akademickom roku 2023/2024 v magisterskom stupni štúdia študijného odboru 38. Učiteľstvo a pedagogické vedy otvárajú nasledovné študijné programy:

Študijný program

Typ štúdia

Forma štúdia

Dĺžka štúdia (akademické roky)

Plánovaný počet prijatých

Učiteľstvo anglického jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v  kombinácii

denná

2

40

Učiteľstvo biológie

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

30

Učiteľstvo chémie

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

20

Učiteľstvo histórie

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

30

Učiteľstvo informatiky

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

30

Učiteľstvo katechetiky

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

10

Učiteľstvo maďarského jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

50

Učiteľstvo matematiky

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

30

Učiteľstvo nemeckého jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

2

20

Učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v  kombinácii

denná

2

20

Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie

jednoodborové pedagogické štúdium

denná

2

60

externá*

2

60

*Poznámka: Ak si študent zvolí štúdium v externej forme štúdia, je podľa § 92 zákona povinný uhrádzať školné v každom roku štúdia, ktorého výšku stanovuje platná smernica rektora.

 

Základné a ďalšie podmienky prijatia na magisterské štúdium

V zmysle § 56 ods. 3 zákona 131/2002 Z.z. o vysokých školách základnými podmienkami prijatia na štúdium študijného programu druhého stupňa podľa § 53 ods. 1 je vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa alebo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, pričom súčet počtu získaných kreditov za predchádzajúce vysokoškolské štúdium, ktorým bolo získané vysokoškolské vzdelanie, a počtu kreditov potrebných na riadne skončenie študijného programu druhého stupňa, na ktorý sa uchádzač hlási, musí byť najmenej 300 kreditov.

V zmysle § 57 ods. 1 a 3 zákona 131/2002 Z.z. o vysokých školách PF UJS určuje na prijatie na štúdium študijného programu Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie ďalšie podmienky s cieľom zabezpečiť, aby sa na štúdium dostali uchádzači s potrebnými schopnosťami a predpokladmi.

Všeobecné zásady na overenie odbornej spôsobilosti uchádzačov

Uchádzači o študijný program magisterského štúdia nevykonávajú prijímaciu skúšku v prípade, ak si podali prihlášku na identický študijný program.

V prípade uchádzačov – absolventov príbuzného študijného programu prvého stupňa prijímacia komisia PF UJS požaduje vykonanie prijímacej skúšky, ktorej hlavným cieľom je overiť odbornú spôsobilosť uchádzača študovať vo zvolenom študijnom programe, zistiť predpoklady uchádzača na samostatnú odbornú tvorivú činnosť v oblasti pedagogiky, psychológie a vzdelávacích oblastí v rozsahu bakalárskej štátnej skúšky v identickom študijnom programe.

Pre účely posúdenia odbornej spôsobilosti uchádzača na magisterské štúdium študijného programu Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie sa absolvovanie študijného programu Predškolská pedagogika a vychovávateľstvo a študijného programu Predškolská a elementárna pedagogika považuje za identický študijný program prvého stupňa.

Prijímacia skúška je ústna, tematicky zameraná na oblasť danú študijným odborom, v ktorom sa uskutočňuje študijný program.

Formu a rámcový obsah prijímacích skúšok na štúdium študijného programu Učiteľstvo pre primárne vzdelávanie Pedagogická fakulta UJS zverejňuje  na webovej stránke: https://pf.ujs.sk/sk/fakulta/uradna-vyveska.html.

Dátum konania prijímacích skúšok: 14. júl 2023.

Prijímacie konanie

Prijímacie konanie sa pre uchádzača o štúdium začína doručením jeho písomnej prihlášky na štúdium.

Spôsob prihlasovania sa na štúdium

PF UJS preferuje prihlášku podanú elektronickou formou. Elektronická prihláška sa podáva prostredníctvom Akademického informačného systému UJS a je dostupná na adrese https://e-prihlaska.ujs.sk.

Uchádzač o štúdium študijného programu druhého stupňa v učiteľských študijných programoch v kombinácii na jednej prihláške uvedie konkrétnu dvojkombináciu zvolených predmetov (napr. učiteľstvo matematiky a anglického jazyka a literatúry).

Povinnou súčasťou prihlášky na štúdium sú notárom overené kópie vysokoškolského diplomu (Bc.) a vysvedčenia o štátnej skúške (prípadne potvrdenia o výsledku štátnej skúšky), potvrdenie o zaplatení poplatku za prijímacie konanie, životopis. Uchádzači, ktorí sú absolventmi UJS, predkladajú len potvrdenie o zaplatení poplatku za prijímacie konanie a kópie vysokoškolského diplomu (Bc.) a vysvedčenia o štátnej skúške (kópie nemusia byť notárom overené).

Uchádzači o štúdium študijných programov sa o profile uchádzača môžu informovať v bode 9.a) v opisoch študijných programov (https://www.ujs.sk/sk/studium/studijnne-programy/pedagogicka-fakulta.html#magistersk%C3%BD-denn%C3%A1-forma, https://www.ujs.sk/sk/studium/studijnne-programy/pedagogicka-fakulta.html#magistersk%C3%A9-%C5%A1t%C3%BAdium-extern%C3%A1-forma).

Vyhodnotenie prijímacieho konania

Výber uchádzačov vychádza z:

-           poradia zostaveného na základe študijných výsledkov v prvom stupni vysokoškolského štúdia, predmetov štátnej skúšky a obhajoby záverečnej práce,

-           významných výsledkov odbornej činnosti v oblasti pedagogiky, ako aj v iných druhoch odbornej alebo umeleckej činnosti uchádzača,

-           uchádzačom uvedených preferencií ohľadne študijného programu,

-           hodnotenia prijímacej skúšky.

Výsledky prijímacieho konania

O prijatí uchádzačov rozhoduje dekan PF UJS. Oznámenie o prijatí/neprijatí dostane uchádzač vo forme poštovej zásielky (listu) do vlastných rúk. Prijímacie konanie sa pre uchádzača skončí vydaním rozhodnutia o výsledku prijímacieho konania.

V prípade malého počtu uchádzačov o študijný program si fakulta (v rozhodnutí dekana) vyhradzuje právo neotvoriť študijný program a podľa možností fakulty ponúknuť uchádzačom štúdium v inom študijnom programe. 

Uchádzač so špecifickými potrebami

Podľa § 57 ods. 4 zákona,  uchádzačovi so špecifickými potrebami sa na jeho žiadosť na základe vyhodnotenia jeho špecifických potrieb určí forma prijímacej skúšky a spôsob jej vykonania s prihliadnutím na jeho špecifické potreby.

Uchádzač so špecifickými potrebami podľa § 100 ods. 3 zákona dokladuje špecifické potreby v prihláške príslušným potvrdením, ktorým je:

  • lekárske osvedčenie nie staršie ako tri mesiace, ktorým je najmä lekársky nález, správa o priebehu a vývoji choroby a zdravotného postihnutia alebo výpis zo zdravotnej dokumentácie, alebo
  • vyjadrenie psychológa, logopéda, školského psychológa, školského logopéda alebo špeciálneho pedagóga.

Podmienky na prijímanie zahraničných študentov

Podmienkou prijatia zahraničných študentov je predloženie dokladu o ukončení 1. stupňa vysokoškolského štúdia, ktorý je potrebné uznať. Podrobnosti o uznaní dokladov o vzdelaní sa nachádzajú na stránke https://www.ujs.sk/sk/studium/uznavanie-dokladov-o-vzdelani.html. Na uchádzačov zo zahraničia sa vzťahujú obdobné podmienky vymedzené v časti Všeobecné zásady na určenie odbornej spôsobilosti uchádzačov.

Podmienky prijatia na štúdium magisterských študijných programov na PF UJS pre akademický rok 2023/2024 sú v súlade so všeobecnou legislatívou a vnútornými predpismi UJS a boli schválené dňa 12.4.2023 Akademickým senátom PF UJS ako uznesenie č. 4/2023 a nadobúdajú platnosť dňom schválenia.

>> Tematické okruhy na prijímacie konanie UPV 2023

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.