Upravené podmienky prijatia na štúdium bakalárskych študijných programov na PF UJS pre akademický rok 2023/2024

Podľa § 57 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) zverejňuje PF UJS nasledovné upravené podmienky prijatia na vysokoškolské štúdium v bakalárskom stupni štúdia pre akademický rok 2023/2024.

Termín podávania prihlášok: do 31. marca 2023 (denná aj externá forma štúdia)

PF UJS preferuje prihlášku podanú elektronickou formou. Elektronická prihláška sa podáva prostredníctvom Akademického informačného systému UJS a je dostupná na adrese https://e-prihlaska.ujs.sk.

Akreditované študijné programy v bakalárskom stupni štúdia v akademickom roku 2023/2024

Na PF UJS sa v akademickom roku 2023/2024 v bakalárskom stupni štúdia študijného odboru 38. Učiteľstvo a pedagogické vedy otvárajú nasledovné študijné programy:

 

Študijný program

Typ štúdia

Forma štúdia

Dĺžka štúdia (akademické roky)

Plán prijatia

Predškolská pedagogika a vychovávateľstvo

jednoodborové modulárne štúdium

Modul predškolská pedagogika denná

3

120

Modul predškolská pedagogika externá*

3

30

Modul vychovávateľstvo denná

3

30

Modul vychovávateľstvo

externá*

3

30

Učiteľstvo anglického jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v  kombinácii

denná

3

80

Učiteľstvo biológie

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

50

Učiteľstvo histórie

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

90

Učiteľstvo chémie

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

25

Učiteľstvo informatiky

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

40

Učiteľstvo katechetiky

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

20

Učiteľstvo maďarského jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

70

Učiteľstvo matematiky

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

30

Učiteľstvo nemeckého jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v kombinácii

denná

3

25

Učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry

učiteľské štúdium v  kombinácii

denná

3

30

*Poznámka: Ak si študent zvolí štúdium v externej forme štúdia, je podľa § 92 zákona povinný uhrádzať školné v každom roku štúdia, ktorého výšku stanovuje platná smernica rektora.

 

Základné a ďalšie podmienky prijatia na bakalárske štúdium

V zmysle zákona o vysokých školách základnou podmienkou prijatia na bakalárske štúdium je získanie úplného stredného vzdelania alebo úplného stredného odborného vzdelania.

Ďalšou podmienkou prijatia na bakalárske študijné programy je doručenie tlačenej prihlášky (aj v prípade podania elektronickej prihlášky) na kontaktnú adresu univerzity so všetkými požadovanými náležitosťami. Podrobnosti o podávaní prihlášok sa nachádzajú na stránke http://ujs.sk/sk/prihlaska.html.

Na bakalárske študijné programy PF UJS budú uchádzači prijatí bez prijímacích skúšok. V prípade prekročenia plánovaného počtu študentov na bakalárskych študijných programoch PF UJS bude pre určenie poradia rozhodujúce bodové hodnotenie. Po posúdení splnenia základných podmienok prijatia na štúdium budú prijatí ti uchádzači, ktorí dosiahli v jednotlivých kritériách v súčte najvyšší počet bodov.

Poradie prijatých uchádzačov bude stanovené na základe súčtu bodov podľa nasledujúcich kritérií.

1. kritérium: priemer známok z koncoročného hodnotenia za 1‒3. ročník SŠ (v prípade študentov 5 ročného alebo 8 ročného gymnázia za posledné 3 roky SŠ) a za 1. polrok za posledný ročník SŠ. Maximálny počet 30 bodov.

               

Body

priemer

od

do

30

1,00

1,10

28

1,11

1,25

26

1,26

1,35

24

1,36

1,45

22

1,46

1,55

20

1,56

1,65

18

1,66

1,75

16

1,76

1,85

14

1,86

1,90

12

1,91

1,95

10

1,96

2,00

8

2,01

2,05

6

2,06

2,10

4

2,11

2,15

2

2,16

2,2

0

2,21

a viac

 

2. kritérium: súťaže a iné aktivity. Maximálny počet 10 bodov. Ak uchádzač získa maximálnych 10 bodov z jednej doleuvedenej kategórie, ostatné jeho činnosti sa už nezarátavajú.

  • Stredoškolská odborná činnosť (okresné, krajské, celoštátne kolo) ‒ individuálne posudzované. Maximálny počet 10 bodov.
  • Získanie umiestnenia na recitačných súťažiach (okresné, krajské, celoštátne kolo) ‒ individuálne posudzované. Maximálny počet 10 bodov.
  • Získanie umiestnenia na súťažiach umeleckých činností (okresné, krajské, celoštátne kolo) ‒ individuálne posudzované. Maximálny počet 10 bodov.
  • Získanie umiestnenia na športových súťažiach (okresné, krajské, celoštátne kolo) ‒ individuálne posudzované. Maximálny počet 10 bodov.

Prijímacia komisia bude vedieť zohľadniť len tie výsledky na súťažiach, ktoré uchádzač riadne dokumentuje diplomom, osvedčením, alebo iným hodnoverným dokladom.

Uchádzači o štúdium študijných programov sa o profile absolventa môžu informovať v Opise študijného programu na stránke https://www.ujs.sk/sk/studium/studijnne-programy/pedagogicka-fakulta.html#bakal%C3%A1rsky-denn%C3%A1-forma.

O prijatí uchádzačov rozhoduje dekan PF UJS. Oznámenie o prijatí/neprijatí dostane uchádzač vo forme poštovej zásielky (listu) do vlastných rúk.

V prípade malého počtu uchádzačov o študijný program si fakulta (v rozhodnutí dekana) vyhradzuje právo neotvoriť študijný program a podľa možností fakulty ponúknuť uchádzačom štúdium v inom študijnom programe. 

Podmienky na prijímanie zahraničných študentov

Podmienky prijatia zahraničných študentov sú rovnaké ako podmienky prijatia občanov Slovenskej republiky. V zahraničí získané úplné stredoškolské vzdelanie je potrebné uznať. Podrobnosti o uznaní dokladov o vzdelaní sa nachádzajú na stránke https://www.ujs.sk/sk/studium/uznavanie-dokladov-o-vzdelani.html.

Spôsob prihlasovania sa na štúdium

Uchádzač o štúdium študijného programu prvého stupňa v učiteľských študijných programoch v kombinácii na jednej prihláške uvedie konkrétnu dvojkombináciu zvolených predmetov (napr. učiteľstvo matematiky a anglického jazyka a literatúry). Uchádzač sa môže prihlásiť aj na viac študijných programov, musí si však podať samostatnú prihlášku na každý študijný program zvlášť a zaplatiť poplatok za každú prihlášku. Všetky ponúkané študijné programy bakalárskeho štúdia na PF UJS sú akreditované.

Upravené podmienky prijatia na štúdium bakalárskych študijných programov na PF UJS pre akademický rok 2023/2024 sú v súlade so všeobecnou legislatívou a vnútornými predpismi UJS a boli schválené dňa 12.4.2023 Akademickým senátom PF UJS ako uznesenie č. 7/2023 a nadobúdajú platnosť dňom schválenia.

 

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.