Podmienky prijatia na štúdium doktorandského študijného programu Didaktika dejepisu pre akademický rok 2023/2024

Podľa § 56 a § 57 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) zverejňuje PF UJS nasledovné podmienky prijatia na vysokoškolské štúdium v doktorandskom stupni štúdia pre akademický rok 2023/2024.

Termín podávania prihlášok: do 15. júna 2023 (denná a externá forma štúdia)

Spôsob prihlasovania sa na štúdium

PF UJS preferuje prihlášku podanú elektronickou formou. Elektronická prihláška sa podáva prostredníctvom Akademického informačného systému UJS a je dostupná na adrese https://e-prihlaska.ujs.sk. Uchádzač je povinný elektronicky podanú prihlášku zo systému vygenerovať, vytlačiť, podpísať a doručiť so všetkými požadovanými prílohami na kontaktnú adresu fakulty.

Uchádzač sa môže prihlasovať aj v písomnej forme. Prihláška v písomnej forme sa podáva prostredníctvom formulára „Prihláška na vysokoškolské štúdium doktorandské – tretí stupeň“ určeného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, dostupného na nasledovnej adrese:

https://www.minedu.sk/prihlaska-na-vysokoskolske-studium-doktorandske-treti-stupen.

 

Študijný program doktorandského stupňa štúdia Didaktika dejepisu

Na PF UJS sa v akademickom roku 2023/2024 v dennej a externej forme doktorandského štúdia otvára študijný program Didaktika dejepisu v študijnom odbore 38. Učiteľstvo a pedagogické vedy.

Študijný program

Forma štúdia

Dĺžka štúdia (akademické roky)

Plánovaný počet prijatých študentov

Didaktika dejepisu

denná

3

2

Didaktika dejepisu

externá*

4

3

*Poznámka: Ak si študent zvolí štúdium v externej forme štúdia, je podľa § 92 zákona povinný uhrádzať školné v každom roku štúdia, ktorého výšku stanovuje platná smernica rektora.

 

Základné a ďalšie podmienky prijatia na doktorandské štúdium

Základné podmienky prijatia na doktorandské štúdium upravuje § 56 ods. 4 zákona. Základnou podmienkou prijatia na doktorandské štúdium je vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore 38. Učiteľstvo a pedagogické vedy v niektorom z nasledovných študijných programov:

  • Učiteľstvo histórie (v kombinácii)
  • Učiteľstvo histórie (jednoodborové štúdium)
  • Pedagogika

Uchádzači o doktorandské štúdium, ktorí štátnu záverečnú skúšku 2. stupňa vysokoškolského vzdelávania vykonajú v  akademickom roku 2022/2023, sa prihlasujú na doktorandské štúdium  (rovnako ako ostatní uchádzači o toto štúdium) do 15. júna 2023. Zároveň sú povinní zaslať najneskôr do 7. júla 2023 úradne overené kópie dokladov o úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia 2. stupňa (študenti, ktorí štúdium končia na PF UJS predkladajú fotokópie dokladov o úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia 2. stupňa).

Ďalšou podmienkou prijatia na doktorandské štúdium podľa § 57 ods. 3 zákona je absolvovanie prijímacej skúšky. Na prijímacie konanie na doktorandské štúdium sa vzťahujú aj ustanovenia § 54 ods. 5 až 7.

K prihláške na doktorandské štúdium uchádzač prikladá:

  • profesijný životopis,
  • úradne overené kópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní: úradne overená kópia diplomu (2. stupňa), úradne overená kópia vysvedčenia o štátnej skúške (2. stupňa), úradne overená kópia dodatku k diplomu (2. stupňa), resp. bývalí absolventi PF UJS predkladajú fotokópie dokladov o úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia 2. stupňa,
  • projekt budúcej dizertačnej práce (na zvolenú tému podľa zverejnenej ponuky), aj so súhrnom v anglickom/nemeckom jazyku v 3 exemplároch,
  • zoznam publikovaných i nepublikovaných prác,
  • doklady preukazujúce schopnosti a odborné aktivity uchádzača (napr. doklad o absolvovaných kurzoch, doklad o jazykových skúškach, osvedčenia potvrdzujúce účasť, resp. umiestnenie na súťažiach,  a pod.),
  • v prípade uchádzačov, ktorí ukončili štúdium v zahraničí nostrifikáciu dokladov o získanom vysokoškolskom vzdelaní (bližšie v časti Podmienky na prijímanie zahraničných študentov).

Uchádzač si tému svojej budúcej dizertačnej práce (vypísanú príslušným školiteľom) vyberá zo zverejnenej ponuky pri prihlásení sa na doktorandské štúdium. Témy dizertačných prác s priradeným školiteľom a uvedením jeho kontaktu sú dostupné na webstránke Pedagogickej fakulty.

Forma a rámcový obsah prijímacej skúšky a spôsob vyhodnocovania jej výsledkov

Prijímacia skúška sa koná formou výberového konania pred komisiou menovanou dekanom PF UJS. Uchádzač na skúške preukazuje schopnosti samostatnej tvorivej činnosti v rámci daného študijného odboru a v súvislosti s vybranou témou dizertačnej práce, na ktorú sa hlási.

Obsahom prijímacej skúšky je znalosť príslušnej problematiky zvoleného študijného programu a prezentácia vypracovaného Návrhu projektu dizertačnej práce. Pri určení poradia, resp. pri prijímaní uchádzačov o štúdium sa prihliada na: kvalitu návrhu projektu dizertačnej práce; súlad navrhovaného projektu s vypísanou dizertačnou témou; realizovateľnosť navrhovaného projektu; odbornú publikačnú činnosť uchádzača; výsledky inej odbornej činnosti uchádzača (napr. výsledky v súťažiach študentských vedeckých a odborných prác);  jazykové kompetencie uchádzača.

Uchádzač o štúdium môže byť prijatý len v prípade, ak výsledok komisionálnej skúšky, ktorý daný uchádzač dosiahne, je „vyhovel“. Prijatý môže byť na základe umiestnenia v poradí vyhodnotenom skúšobnou komisiou. O prijatí alebo neprijatí uchádzača na štúdium rozhoduje dekan na základe odporúčania komisie pre prijímacie skúšky.

Oznámenie o prijatí/neprijatí dostane uchádzač vo forme poštovej zásielky (listu) do vlastných rúk.

Predbežný termín konania prijímacej skúšky: 7.  júl 2023.

Uchádzač so špecifickými potrebami

Podľa § 57 ods. 4 zákona,  uchádzačovi so špecifickými potrebami sa na jeho žiadosť na základe vyhodnotenia jeho špecifických potrieb určí forma prijímacej skúšky a spôsob jej vykonania s prihliadnutím na jeho špecifické potreby.

Uchádzač so špecifickými potrebami podľa § 100 ods. 3 zákona dokladuje špecifické potreby v prihláške príslušným potvrdením, ktorým je:

  • lekárske osvedčenie nie staršie ako tri mesiace, ktorým je najmä lekársky nález, správa o priebehu a vývoji choroby a zdravotného postihnutia alebo výpis zo zdravotnej dokumentácie, alebo
  • vyjadrenie psychológa, logopéda, školského psychológa, školského logopéda alebo špeciálneho pedagóga.

Podmienky na prijímanie zahraničných študentov

Podmienkou prijatia zahraničných študentov je predloženie dokladu o ukončení 2. stupňa vysokoškolského štúdia, ktorý je potrebné uznať. Uznanie vysokoškolského vzdelania upravujú § 33–39 zákona 422/2015 Z. z. o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Podrobnosti o uznaní dokladov o vzdelaní sa nachádzajú na stránke https://www.ujs.sk/sk/studium/uznavanie-dokladov-o-vzdelani.html

Na uchádzačov zo zahraničia sa vzťahujú obdobné podmienky, vymedzené v rámcovom obsahu prijímacej skúšky.

Podmienkou zúčastnenia sa na prijímacej skúške je aj úhrada poplatku 30,- Eur (v prípade podania prihlášky v elektronickej forme) alebo 55,- Eur (v prípade podania prihlášky v písomnej forme) na číslo účtu: IBAN: SK33 8180 0000 0070 0012 2827

SWIFT: SPSRSKBA. Variabilný symbol: 1000AIS ID

Pri poštovnom styku treba prihlášku zaslať na adresu:

Univerzita J. Selyeho

P. O. Box 54,

945 01

e-mail:

telefón: 00-421-353260807

Prosíme na obálke uviesť: „PRIJÍMACIE KONANIE PhD. Didaktika dejepisu – PEDAGOGICKÁ FAKULTA“.

Uchádzačovi, ktorý splní všetky náležitosti potrebné pre akceptovanie prihlášky na štúdium doktorandského štúdia, bude doručená písomná pozvánka na prijímaciu skúšku.

V prípade, že uchádzač nesplní všetky vyššie uvedené podmienky, bude vyradený z prijímacieho konania a pozvánka na prijímacie konanie mu nebude doručená. Prihlášky, ktoré budú doručené po termíne uzávierky, resp. po ustanovenej lehote, alebo v prípade nesprávneho vyplnenia, nedoloženia dokladu o zaplatení poplatku a povinnej prílohy, prihláška sa považuje za neplatnú a fakultou neakceptovanú.  

Podmienky prijatia na štúdium v doktorandskom študijnom programe Didaktika dejepisu na PF UJS pre akademický rok 2023/2024 sú v súlade so všeobecnou legislatívou a vnútornými predpismi UJS a boli schválené dňa 12.4.2023 Akademickým senátom PF UJS ako uznesenie č. 5/2023 a nadobúdajú platnosť dňom schválenia.

 

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.