Katedra chémie : „Zázraky sú niekde vo vnútri”

Dňa 5. novembra 2019 v rámci Týždňa vedy a techniky na Katedre chémie Pedagogickej fakulty UJS sa uskutočnila neštandardná vyčovacia hodina chémie pre žiakov základných škôl. Podujatia pod názvom   „Zázraky sú niekde vo vnútri”sa zúčastnili žiaci z rôznych základných škôl nášho regiónu. Spolu šesťdesiatsedem mladých návštevníkov si boli na mieste svedkami zaujímavých, rôznofarebných, horiacich, dymiacich a miestami „chemicky voňavých” reakcií.   

Niektorí odvážni mladí výskumníci pod dohľadom pedagógov si mohli samostatne pripraviť rôzne zaujímavé produkty chemických reakcií, a to medzi inými chemickú kávu, sloniu pastu, farebné komplexy anorganických zlúčenín. Odsledovali nad plameňom nehoriacu vreckovku a dokázali si vyhotoviť čiste mechanickým trením nové produkty z rôznych tuhých a z kryštalických reaktantov.

Medzi návštevníkmi boli žiaci zo Spojenej cirkevnej školy MARIANUM, z Mužle zo ZŠ Jánosa Endrődyho, z Komárna zo ZŠ s VJM ul. Robotnícka, z Dvorov nad Žitavou zo ZŠ Majtényiho Adolfa, zo ZŠ Zlatná na Ostrove.

Podujatie samostatne naplánovala, pripravila a realizovala Ing. Magdaléna Hugyivárová z Katedry chémie. Hlavným cieľom tohto úspešného podujatia bola propagácia didaktiky chémie na základe výskumu a zároveň dôkaz o tom, že svet materiálov je zázračný a rôznofarebný, preto školský predmet chémia z prírodovedných odborov si zaslúži výnimočnú pozornosť.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.