Prezentácia novej monografie na Bibliotéke 2019

    V dňoch 7. až 10. novembra 2019 sa opäť otvorili brány – tentoraz už 27. ročníka – medzinárodného knižného veľtrhu BIBLIOTÉKA, ktorá bola – už tradične – spojená s výstavou vzdelávania a didaktickej techniky PEDAGOGIKA v priestoroch bratislavskej INCHEBY.

    Bibliotéka je najvýznamnejším celoštátnym sviatkom slovenskej literatúry. Svoju najnovšiu knižnú tvorbu prezentujú na nej všetky významné vydavateľstvá. Medzinárodný rozmer veľtrhu dodáva pravidelná účasť zahraničných Slovákov.

    Pôvodná literárna tvorba predstavuje spôsob kultivácie vedomia človeka, jeho skultúrňovanie, je šíriteľom autentických tradičných i moderných hodnôt… a preto predstavuje významné žriedlo vytvárania individuálnej človečenskej i národnej identity. Aj preto Bibliotéka predstavuje nezameniteľnú kultúrnu hodnotu; je dokladom, že literárna tvorba je v slovenských podmienkach životaschopná a rozvíja sa.

    Niet vari ideálnejšej platformy na stretávanie spisovateľov, básnikov, esejistov s čitateľmi (aj) na vedenie vzájomného dialógu. Literatúra tak obnažuje realitu života prostredníctvom umeleckého videnia sveta, emocionálne i racionálne obohacuje vnútro vnímavého kultúrneho človeka. Elias Canetti, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru vo svojich esejach v knihe Svedomie slov zdôrazňuje, že na odhalenie dobra a pravdy je schopné len básnické slovo (myslí tým, pravda, literatúru ako celok). Je to akási literárna pravda, ktorá sála výhradne z dobre použitého slova a vytvára sa v slovách, ktoré ju formulujú.

    V pozadí týchto myšlienok sa v rámci oficiálneho programu Bibliotéky „uviedla do života” aj najnovšia (skoro až 350-stranová) monografia docenta Patrika Šenkára, pracovníka Katedry slovenského jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho. Publikáciu s názvom Novodobá prozaická tvorba Slovákov v Rumunsku (z rokov 1976 – 2019) vydalo nadlacké Vydavateľstvo Ivan Krasko (s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku). Prezentácia, počas ktorej sa prečítali jednolivé vydavateľské posudky a sa aj „krstilo”, sa konala za prítomnosti predsedu Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku, básnika Ivana Miroslava Ambruša a jeho hostí. Udalosť dôstojne moderovala Mgr. Mária Katarína Hrkľová, rodáčka z Komárna a znalkyňa problematiky Dolnej zeme. Fotografovala PaedDr. Erika Fajnorová.

* V tomto texte sú použité aj myšlienky Štefana Cifru a Pavla Dinku z aktuálneho čísla Literárneho týždenníka (30. október 2019, s. 1).  

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.