Turistický tábor: Pedagogika a vychovávateľstvo, II. ročník PF UJS

V dňoch 18-21.10.2019 sa konal turistický tábor v malebnom prostredí Nízkych Tatier, v Mýte pod Ďumbierom. Tábor viedla vedúca Katery telesnej výchovy a športu Pedagogickej fakulty UJS PaedDr Beáta Dobay, PhD. a Gergely Dobay. Trojdňový tábor sa začal túrou na vrch Tále, ktorá bola na prvý dych trochu strmá, ale vtedy skupina poslucháčov UJS ešte nevedela, čoho bude schopná. Cestou sme vypátrali bunker z čias partizánskych bojov. Druhý deň z dedinky Trangoška sme vystupovali strmým vrchom až po ,,Jaskyňu mŕtvych netopierov“, adrenalínový vzostup do jaskyne ostal doživotným zážitkom každému z nás. Z jaskyne sme sa pobrali na Kosodrevinu, výškou 1488 m, úchvatná panoráma na končinách nás uchvátila. Tretí deň sme si zvolili podobnú trasu, z Trangošky po jaskyňu, ale pri jaskyni sme sa zbystrili a vyšplhali až ku Štefánikovej chate, n.m.v. 1728 m. Tu sa ale dobrodružstvo neskončilo, malá skupinka smelých poslucháčov UJS, pod vedením Gergelya Dobayho, ako prví z poslucháčov UJS, dobyli Ďumbier (2024 m n.m.v.). Tento tretí deň bol pre každého z nás dôkazom toho, že hranice našich možností sú len v našich hlavách.

Každý večer počas nášho pobytu sme sa zúčastnili prednášok, súťaží, zábavných programov. Posledný večer pani profesorka preverila naše poznatky získané počas tábora. Ráno pred odchodom domov sme navštívili miestny cintorín, v Mýte pod Ďumbierom, kde Gergely Dobay nám ukázal pomník padlých maďarských vojakov. Poslucháči UJS sa rozhodli založiť tradíciu, od teraz, každý rok položia veniec na pamiatku padlých maďarských hrdinov. Zážitky sa ale ešte nekončili. V Podkoniciach sme si pozreli múzeum a skanzen lyžovania. Cestou domov ešte sme sa zastavili na Šášovskom Podhradí, kde sme sa kochali krásnym výhľadom, a dotykom pradávnych dejín... Ďakujeme PF UJS, profesorke Beate Dobay, a Gergelyovi Dobaymu za zážitky a poznatky ktoré sme získali. Poslucháči pedagogika a vychovávateľstvo, II. ročník, UJS Komárno.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.