Natura Tantúra

Súťaž o životnom prostredí na pamiatku Curieovej, ktorú každoročne vyhlasuje Nadácia Curie pre rozvoj vzdelávania a podporu talentov,  bola v Maďarsku organizovaná už po 28. raz. Katedra biológie Univerzity J. Selyeho sa tento rok už po druhýkrát ujala organizácie slovenského regionálneho kola, ktoré sa uskutočnilo 19. februára 2024 a zúčastnili sa na nej žiaci 9. ročníka základných škôl a študenti stredných škôl. Tento rok sa slovenského kola zúčastnilo 25 družstiev z 10 škôl z južného Slovenska.

 

 

Ako pokračovanie súťaže bola 9.-10. mája 2024 organizovaná exkurzia s názvom Natura Tantúra. Počas dvojdňového programu mali účastníci možnosť blúdiť skrytými, tmavými chodbami a miestnosťami pevnosti  v Komárne.  Ďalšou zastávkou bol valcový mlyn v Bátorových Kosihách, ktorý bol v minulom roku zrekonštruovaný. Veľmi poučná bola následná návšteva v parku tigrov Panthera v Turej, kde žijú desiatky druhov zvierat, vrátane leoparda obláčkového. Večerný program končil vo vinárstve Vintop Karkó v Búči, kde si študenti mohli večer vyskúšať aj jednu z troch únikových miestností, tzv. „escape rooms“. Na druhý deň dopoludnia účastníci exkurzie navštívili Vermesov kmeň lukostrelcov v Kolárove, kde si mohli vypočuť historickú prezentáciu v jurte a následne sa účastníci mohli venovať jazde na koni a lukostreľbe. Po obede exkurzia pokračovala na  farme GreenCopp v Kolárove, kde sa účastníci exkurzie zúčastnili profesionálnej prehliadky skleníka na pestovanie paradajok spojenú s ich ochutnávkou. Poslednou zastávkou exkurzie bola návšteva lodného mlyna v Kolárove, kde si účastníci mohli pozrieť múzeum a najdlhší drevený most v Európe. Pri realizácii programu pomáhali okrem učiteľov Katedry biológie aj študenti 1. ročníka magisterského štúdia biológie. Program mal veľký úspech, študenti z maďarských aj slovenských škôl s VJM boli obohatení o výnimočné zážitky a mali možnosť viac spoznať región južného Slovenska.       

Podujatie bolo podporené z Fondu malých projektov Programu Interreg Maďarsko-Slovensko.

Názov programu: Program Interreg Maďarsko-Slovensko
Skrátený názov (akronym) projektu: EduCoop
Výška finančnej podpory z EU: 21 145 Eur
Odkaz na webovú stránku Fondu malých projektov: www.spf-west.eu

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.