Testnevelés Tanszék

Leírás

A Testnevelés Tanszék biztosítja a testnevelés-órák oktatását a SJE mindhárom kara számára. A tanszék tantárgyainak oktatása javarészt magyar nyelven folyik.

Elérhetőség: SJE Tanárképző Kar, Bratislavská 3322, 94501 Komárno (a tanszék a SJE Konferencia-Központjában működik)

Tantárgyak

Leírás

Marosi Martina
e-mail:
tel.: 00421 (35) 3260 608
iroda: T516

Kutatások

Alapkutatások a testnevelés alábbi területeiről:

- mozgáskoordináció,

- Szlovákia sportturizmusa sporttudományi szempontból.

Alkalmazott kutatások a testnevelés oktatásának módszertanában az alábbi témákban:

- a testnevelés oktatásának formai és tartalmi fejlesztése,

- a testnevelés oktatása, értékrendszerének kutatása,

- a kerékpárturizmus jelentősége és fejlődése Szlovákiában és Magyarországon,

- a mozgáskoordinációs problémák megelőzése, és fejlesztése óvodáskorú és alsótagozatos gyermekek részére fit-labda segitségével,

- új irányzatok a testnevelés-oktatásán belül (spinning, body styling, kangoo, streching, meditációs gyakorlatok),

- bokasüllyedés óvodáskorú gyermekeknél, hátgerinc-deformitások óvodás és alapiskolás gyermekeknél

Aktuális

„Élj tudatossan” projekt

2018.11.24. Az „Élj tudatossan” elnevezésű projekt egyik állomása 2018. november 24-én a Selye János Egyetemen volt megtartva. Az egyetem hallgatói a gyermekek foglalkoztatásából és a szervezőmunkából vették ki részüket. Az egészséges életmód és a környezet védelme voltak a főbb témák. A hallgatóink a résztvevő felnőttek gyermekeivel foglalkoztak. Köszönjük a segítségüket: Vajkai Károlynak, Téglás Csillának, Timlerová Tímeának, Nagy Dávidnak, Katona Melindának, Varga Ágnesnek, Járosi Sztellának és Ladič Mihálynak. 


Kultúra Hete – Úton Velünk

2018.11.09. A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Óvópedagógus hallgatói a 3. Kultúra Hete – „Úton Velünk” megnevezésű projektben vettek részt 2018. november 9-én. A Regionális Művelődési Intézettel és a második lakótelepen található Fogyatékkal Élő Emberek Segítsége Szövetséggel együtt az itt élő felnőtt hátrányos helyzetűekkel közösen több hetes programban aktivizálták magukat. Közösen betanultak egy táncot, melynek koreográfiáját Hodek Andrea készítette és tanította be. Különleges tapasztalat volt ez az egyetemi hallgatók számára, akik ígéretet tettek, hogy jövőre is bekapcsolódnak a programba. Dicséret illeti a harmadévesek közül: Jennifer Vázquez Duartet, és a másodévesek közül: Horváth Evelint, Póta Fruzsinát, Cseh Petrát, Járosi Sztellit, vlamint az elsőévesek közül: Lavo Mónikát és Keszi Bettinát.  


Ovisport-program

2018. október 24-én az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékén Dr. habil. PaedDr. Juhász György, PhD. rektor úr és a Tanárképző Kar oktatóinak együttműködésében elindult az Ovisport-program. Az Ovisporthoz mint a hallgatók számára indított ,,C” típusú tantárgyhoz tartozik egy multifunkcionális kinti sportpálya. Október 24-én a délelőtt folyamán három hallgatónk: Kanczler Balázs, Nyári András és Laki Bence (Köznevelés szakosok) a rossz idő ellenére elkezdték előkészíteni a terepet, ahol a pályát terveztük. Három nap alatt elkészült a pálya. Az átadásra 2018. november 9-én reggel került sor, melyre eljöttek a Ferences Barátok utcai óvodások. Az óvodások már második éve járnak a hallgatóink foglalkozásaira. Most egy újszerű pályán tartottunk számukra foglalkozást, mely nagy hatással volt a gyermekekre, és szeretnének többször is eljönni hozzánk a kinti pályára sportolni.


„Mozgással az egészségért”

2018.10.24. Immár 10. alkalommal került megrendezésre 2018.10.24-én a „Mozgással az egészségért” című program a komáromi óvodások számára, amelybe idén 140 óvodással jelentkeztek be az óvodák. A programot a Selye János Egyetem Testnevelés Tanszéke szervezte a Körzeti Egészségügyi és Kulturális Központtal együttműködve. A résztvevők a mozgásos feladatokon túl az egészséges táplálkozásról is beszélgettek. A Tanárképző Kar óvópedagógus szakos első éves hallgatói aktívan részt vettek a programban, akik elmondásuk szerint jó szakmai gyakorlatnak fogták fel és örültek a gyermekekkel való foglalkozásnak. Két hallgató, Katona Melinda és Posvancz Réka ezen felül játékos zenés mozgásra hívták az óvodásokat. 


Turisztikai tábor az Alacsony-Tátrában 

2018.09.29. A Selye János Egyetem hallgatói és a Testnevelés Tanszék oktatói 2018. szeptember 29. és október 2. között az Alacsony-Tátrában turisztikai táborban vettek részt. A hallgatók az SJE Tanárképző Karáról összesen 71-en teljesítették sikeresen a tanfolyamot és a távokat. A tábor résztvevői a túrák alkalmával az őszi táj szépségében gyönyörködhettek, az esték alkalmával, az elméleti előadások után pedig gazdag szabadidős programokat készítettek.


Kerékpártanfolyam

2018.09.17. A Selye János Egyetem hallgatói 2018. szeptember 3. és szeptember 8. között a Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke által megszervezett kerékpártanfolyamon bizonyították kitartásukat. A résztvevők a túrák során sikeresen bejárták Esztergomot, Párkányt és Gútát, legyűrve a több mint 70 kilométeres távokat. A tanfolyam során, PaedDr. Dobay Beáta, PhD., az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékének tanszékvezetője, valamint PaedDr. Židek Péter és Szabó Péter oktatók irányításával a fizikális terhelésen felül a vonatkozó szabályokkal és elméleti háttérrel is megismertették a hallgatókat.
 

Úszótanfolyam 2018

2018.06.04-09. A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Testnevelés Tanszéke 2018. június 4-9. között rendezte meg szokásos úszótanfolyamát Paton a hallgatók részére. A tanfolyamon résztvevő hallgatók szakmódszertani, prevenciós, elsősegélyről szóló és egyéb érdekes témákban hallhattak előadások. A gyakorlat során a hallgatók saját úszótudásuk bővítésén kívül az úszásoktatás módszertana tekintetében és gyarapították tudásukat. Tanfolyamunkat idén is megtisztelték külföldi és hazai neves előadók, akik színesítették a heti programot. A hallgatói visszajelzések és az oktatói önreflexiók pozitív képet adnak a minőség tekintetében. Köszönjük az aktív részvételt, és köszönjük kollégáinknak a sokszor kimerítő, de szorgalmas és elhivatott munkáját! 


„Mozgásban a sporttudomány” nemzetközi tudományos konferencia

2018.05.17-19. A Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke 2018. május 17-19. között rendezte meg a „Mozgásban a sporttudomány” c. nemzetközi tudományos konferenciát.  A meghívott előadások a sporttudomány széles palettáját mutatták be. Volt, aki az országa sportturisztikai lehetőségeit mutatta be, és volt, aki az egészséges életmódról és egyes betegségek jelenlegi helyzetéről adott elő. Meghallgathattuk az újszerű információs rendszerek alkalmazási lehetőségeit a sporttudomány oktatásán belül. Egyúttal kipróbálhattuk a 3D anatómiai ismeretek tanulmányozását: a sportok közül a síugrást élhettük át, és egyensúlyozhattunk 120 emeletnyi magasságban.  A konferencián kilenc egyetemről és három országból vettek részt előadók. Az elméleti előadásokon kívül a sport is szerepet kapott, amennyiben a kerékpározás, az evezés és az úszás is a program része volt. Egy jó hangulatú, számos új ismeretekkel bővülő találkozásról adhatunk számot.


2018.05.05. Egyetemünk első alkalommal kapott meghívást a Dunai Regatta elnevezésű programra. A Selye János Egyetemet Rigla Renáta (TKK), Kunkelová Viktória (GTK), Záchensky Tamás (GTK) és Jankó András (GTK) képviselték a 2018. május 5-én Budapesten, a BME rakparton megszervezett strandröplabda-bajnokságon. A csapat derekasan helyt állt a rendkívül erős mezőnyben. A csoportmérkőzések során a bajnokkal és a harmadik helyezett csapattal is összekerült az SJE csapata, így a döntőkbe már nem sikerült bejutni. Gratulálunk hallgatóinknak, akik becsülettel végigküzdötték a versenyt!


A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszék vezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD., meghívott előadóként vett részt az EFOP-3.6.2-16-2017-00003 kódszámú „Sport-, Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása” projekt keretében. Az esemény 2018. április 16-18 időszakában került megrendezésre. Előadások hangoztak el: Szlovákia rekreációs lehetőségeiről és a Sportturizmus jelenlétéről Szlovákiában a téli és nyári időszakban.


A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének vezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD. részt vett 2018.03.23 - 24-én a Szegedi Egyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Karán a Testnevelés és Sporttudományi Intézet által szervezett nemzetközi pályázati megbeszélésen. A pályázat címe: A rendszeres egészségfejlesztő mozgás, az életminőség, a motoros képességek és a testösszetétel kölcsönhatásainak komplex, összehasonlító elemzése a Kárpát-medencében élő diákok körében magyar – román - szlovák együttműködés keretében (EFOP- 5.2.2-17-20017-00035). A megbeszélésen elhangoztak a különböző módszerek, melyeket a kutatásban alkalmazni fogunk. A 2018/2019-es tanévben az elsős kisiskolások körében fog folytatódni a kutatás, mely tartalmaz kérdőíves testösszetételes és motoros képességeket felmérő teszteket. Már elindultak az egyeztetések a magyar komáromi alapiskolákkal, ahol az iskola igazgatói pozitívan álltak az ilyen komoly felméréséhez.


Rektori díjak a 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen

Második alkalommal 2018.04.22-én adták át a Selye János Egyetem Rektori díjait a 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen.

A 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen a Selye János Egyetem hallgatói és oktatói is kivették részüket.

A Hallgatók közül a Tanárképző Kar 2. Éves Óvópedagógia szakon tanuló hallgatók nagy számban 46 segítették a verseny napján a futókat. Idén először került megrendezésre az 1. MINI KK, amely ötlet gazdája a Selye János Egyetem 3. éves Óvópedagógia szakon tanuló Ágh Barbara. Az 1. MINI KK futóversenyen 370 gyermek vett részt, akik közül 165 óvodás is belekóstolt a futó verseny örömébe. Minden gyermek kapott érmet, üdítőt és müzli szeletet. Ezt követte a nagy futóverseny. A díjakat különböző kategóriákban osztották ki, ahol külön kategóriában az egyetemek azon hallgatói vehették birtokukba a kupákat, akik a futásra beneveztek és azt teljesítették is. A szervezők idén több újítással is meglepték a résztvevőket, minden befutó egyedi érmet kapott.

A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének oktatója, PaedDr. Židek Péter tartotta a futás előtti bemelegítést, a szervező bizottság tagjaként a Testnevelés Tanszék vezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD. segített a verseny kivitelezésében. Ebben az évben közel 1000 induló közül kb. 30 egyetemi hallgató, alkalmazott vett részt a 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen, határon innen és túl. Érkeztek hallgatók a Selye János Egyetemen kívül az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Széchenyi István Egyetemről a Komensky Egyetemről és a Szlovák Technikai Egyetemről, Bél Mátyás Egyetemről, Debreceni Egyetemről is. A tavalyihoz képest létszámnövekedés volt megfigyelhető az egyetemi hallgatók szempontjából is, mely az egyetemi kategóriának, valamint a Selye János Egyetem Rektori Különdíjának volt köszönhető.

A Selye János Egyetem Rektori Különdíjat a Selye János Egyetem rektora Dr. habil PaedDr. Juhász György, PhD. ajánlott fel és adta át az egyetem legjobb női és férfi versenyzőjének: Ágh Barbarának, aki egyben az egyetemi kategória 2. helyezettje (Tanárképző Kar 3. éves Óvópedagógia szak Hallgatója) és Tihanyi Gábornak (Gazdaságtudományi Kar Hallgatójának). Ezen kívül a női egyetemi kategóriában 3. helyezett lett Gerencsér Bettina (Tanárképző Kar 2. éves Óvópedagógia szak - Hallgatója). Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemünk számos munkatársa is képviseltette magát ezen az eseményen.

Gratulálunk Mindenkinek!


Egy testnevelés óra margójára

A Selye János Egyetem 2. Óvópedagógia hallgatók testnevelés órája nagyon jó hangulatban telt el (2018 áprilisában). A hallgatók paddal végezhető gyakorlatokkal ismerkedtek meg. A jó hangulatot mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi képek. A képeket Takács Szabina (másodéves hallgató) készítette.


Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

2018.03.01. A Selye János Egyetem futsal- és kosárlabdacsapata 2018. március 1-3. között részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett hagyományos Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján. Hasonlóan a korábbi évekhez, egyetemünk idén is sikerrel vett részt ezen a rangos nemzetközi tornán: a szoros mérkőzések során két csapatunk a középmezőnybe küzdötte be magát.

Futsal csapattagok: Valent Ákos TKK, Incédi Máté TKK, Kovács Viktor TKK, Patay Attila TKK, Nagy Benjamin TKK, Krupanszky Kornél GTK, Birkás Zsolt GTK, Csápai Szilárd GTK, Dohorák Krisztián GTK,Szombat Kristóf GTK, Hodosy László GTK 

Kosárlabda csapattagok: Rada Medárd Zoltán GTK, Csúsz Bence GTK, Dodonka Máté Sándor GTK, Fíger József GTK, Kianek Imre GTK, Szabó Ádám Dávid GTK, Kürthy Igor GTK, Páldi Ádám GTK, Balog Balázs TKK.

Les2Alpes - Franciaország

SJE három hallgatója, Dobay Beáta tanszék-vezetővel együtt részt vett egy tartalmas sí-tanfolyamon Franciaországban. Az egy hetes sítúra során nem csak a kiváló pályák és a hófödtecsúcsok látványának élvezetén volt a hangsúly, hanem a szakmai fejlődésen is. A 3400 métert is meghaladó tengerszint feletti magasság élettani hatásai sokunk számára ismeretlen kihívásnak bizonyultak, melyhez hozzá kellett szokni. A carving technika elsajátítása mellett a hallgatók a síoktatás és sítúra-szervezés mikéntjét, apró trükkjeit is megtanulhatták, továbbá a lavinamentést is gyakorolhatták.


Turisztika tanfolyam az SJE Tanárképző Karán

Nem telhet el az ősz Turisztika tanfolyam nélkül! A Selye János Egyetem 50 hallgatója 2017. október 2-7. között az Alacsony-Tátra varázslatos vidékein élvezhette a tábor élményeit. Kihívás volt a hallgatók számára a napi 10 km-es táv teljesítése, de a fáradságot kárpótolta az őszi színekbe öltözött táj látványa. A tanfolyam során PaedDr. Dobay Beáta, PhD., PaedDr. Židek Peter és Szabó Péter oktatók elméleti és gyakorlati oktatásban részesítették a hallgatókat. Dobay Gergely természetvédelmi mérnök az erdők és mezők növény- és állatvilágának biológia ismeretével vértezte fel hallgatóinkat. A túrákon kívül játékok, projektek, csoportos és egyéni feladatok során bizonyíthatták diákjaink a rátermettségüket.


2017. június 23-25-én a Selye János Egyetem oktatókból és diákokból álló csapata részt vett a Szent István Egyetem által szervezett nagyszabású sárkányhajó regattán Szarvason.  A hajó legénysége a szoros küzdelemben az előkelő  a 2. helyen végzett.

A csapat tagjai:

Fábik Flóra
Bódis Norbert
Juhász Panni
Dohorák Krisztián
Sánka Gábor
Incédi Máté
Tóth Gábor
Molnár Bence
Hodosi László
Birkás Zsolt
Méry Katalin
Valent Ákos
Záhensky Tamás
Tihanyi Gábor
Tarczi Pál
Molnár Attila
Horváth Ádám
Patay Attila
Szabó Péter – testnevelő tanár,
PaedDr. Židek Peter -   testnevelő tanár, Csapatvezető


2017. 06. 5-10.: A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Testnevelés Tanszéke az idei tanévben is megszervezte az úszótanfolyamot, melyen – nagy létszámú hallgatóság mellett –különböző hazai és külföldi egyetemekről érkezett vendégelőadók színvonalas elméleti és gyakorlati előadásokkal tették színesebbé a tábor programját.


2017. május 23-24. : Kassán került megrendezésre  a szlovákiai egyetemi csapatok kosárlabdájának országos  döntője, ahol Nyitra  megyét a Selye János Egyetem csapata képviselte a következő játékosokkal:

Balog Balázs (TKK, SJ-AJdb, 3. évf.)

Csúsz Bence  (GTK, PHMdb, 3. évf.)

Dodonka Sándor Máté (GTK, AIdb, 2. évf.)

Kovács Nándor (TKK, I-HIdb15, 1. évf.)

Páldi Ádám (GTK, PHMdb, 2. évf.)

Igor Kürthy (GTK, AIdb, 1. évf.)

Szabó Ádám Dávid  (GTK, PHMdb, 2. évf.)

Fodor László (GTK, PHMdb, 1. évf.)

A fotón:

Felső sor jobbról: Fodor László, Kürthy Igor, Csúsz Bence, Balog Balázs,  Szabó Ádám Dávid, Dodonka  Sándor Máté,  PaedDr. Židek Peter (oktató)

Alul: Páldi  Ádám, Kovács Nándor

 


2017. május 27-én Dunaszerdahelyen a Csallóközi Kupa Nemzetközi Szabadfogású Birkózóversenyen   az U-23 korosztályban a szabadfogású birkózás 60 kg súlycsoportnál  Juhász Mária, a Selye J. Egyetem Tanárképző Kar első éves óvoda és elemi pedagógia szakos hallgatója állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára. Gratulálunk!


A Debreceni Egyetem multidiszciplináris módon foglalkozik a sporttudománnyal.  A testnevelés értékteremtése valós – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár, a Kárpát-medencei fiatalok sportolási szokásait ismertető kötet bemutatásakor. Az ,,Értékteremtő testnevelés - Tanulmányok a testnevelés és a sportolás szerepéről a Kárpát-medencei fiatalok életében” címmel megjelenő kötetet Kovács Katalin szerkesztette,  átfogó képet adva a határon túli és magyarországi fiatalok és felnőttek sportolási szokásairól.

A kötetben, amelynek bemutatására 2017. március 8-án került sor Debrecenben, megjelent az SJE TKK Testnevelés Tanszékevezetőjének, Dobay Beátának a tanulmánya is, melyben a szlovákiai felnőttek rekreációs sporttevékenységét elemzi, különös tekintettel a komáromi, érsekújvári és dunaszerdahelyi régiókban. Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója a következő gondolatokat fűzte hozzá: ,,Az utóbbi időben nem volt a magyar sporttudományban olyan könyv, amely a korábbi monarchia országait fogta volna össze, és nézte volna meg, hogy az évszázados együttélés után néhány évtizedes különválás, milyenkülönbséget hozott az eltérő iskola, pedagógiai és sportkultúra miatt, a tanulók egészség-magatartásában, a testnevelés és a sport megítélésében.” A fotóért köszönet a Debreceni Egyetemnek!


Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

A Selye János Egyetem hallgatóinak futsalcsapata és kosárlabda csapata  2017. március 3-án és 4-én részt vett a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján, melynek szervezője a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem volt. Egyetemünk kosárlabda csapata az előkelő 3. helyen végzett, míg futsalcsapatunk a 16 egyetemi csapat közül a 9. helyen .

Gratulálunk!


Hangzhoj városából, a Zheijang Egyetem képviseletében három kolléga - Zhou Lijun professzor, a Sporttudományi Tanszék főigazgatója, valamint Wang Jian professzor  és Zhou Yongping professzor -  látogatott el egyetemünkre. A vendégeket a Testnevelés Tanszék vezetője, s egyben a látogatás szervezője, PaedDr. Dobay Beáta, PhD. és Dr. habil. Ing Szőköl István, PhD., a Tanárképző Kar fejlesztésért és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettese fogadta.

Ittlétük során betekintést nyertek a Testnevelés Tanszék munkájába, nagy érdeklődést mutattak az óvópedagógia szakos hallgatók által készített segédeszközök iránt (pl. gombos szőnyeg), valamint felkeltette érdeklődésüket a napokban megjelenő Mozgásos játékgyűjtemény c. könyv is. Egy előadás keretében bemutatták hallgatóinknak a Zheijang Egyetemet.

PaedDr. Dobay Beáta, PhD. elmondta,   bízik benne, hogy közös pályázati lehetőségekkel, egyetemlátogatással bővíthetik a két egyetem között szakmai kapcsolatot.


A Selye János Egyetem sárkányhajó csapata 2016. június 24-26-án Szarvason az V. SZIE REGATTA versenyen vett részt, ahol húsz csapat méretette meg magát. A gödöllői Szent István Egyetem és a szarvasi GAE Tessedik Campus a versenyen 500 fiatal lelkes résztvevőt láttak vendégül. A Selye János Egyetem csapata, melyet a Tanárképző Kar és a Gazdaságtudományi Kar hallgatói, ill. a Testnevelés Tanszék oktatói alkottak,  a hatodik helyen végzett.


Rendezvény megnevezése: 22. Nemzetközi hallgatói sporttudományi konferencia

Rendezvény típusa: Nemzetközi konferencia
Rendezvény időpontja: 2016. 04. 29.
Rendezvény szervezője: Testnevelési Egyetem, TE Budapest

A rendezvény részletei: Dolezsa Zsuzsanna és Süli Derzsi Mónika közös munkájukkal képviselték egyetemünket a Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencián Budapesten. Az  „Examination of the relationship between the connections of body mass index and flat feet“ című témát Dolezsa Zsuzsanna adta elő a  konferencián, aki remekül helytállt a nemzetközi színtéren. A hallgatók felkészítő tanára Dobay Beáta volt.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani. A weboldalunkon történő további böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.