Výsledky interdisciplinárneho výskumu histórie rodu Rákócziovcov

Katedra biológie Pedagogickej fakulty Univerzity J Selyeho v Komárne.v spolupráci s Akademickou radou Maďarov na Slovensku, v rámci výskumného projektu Antropogenetický a historický výskum členov rodiny Rákociovcov (č. 18-170-00733) 3. decembra 2018. usporiadali medzinárodné vedecké sympózium s názvom Výsledky interdisciplinárneho výskumu histórie rodu Rákócziovcov. 

Toto medzinárodné vedecké sympózium bolo v poradí druhé z konferencií viažúcich sa k uvedenému projektu dotovaného Fondom na podporu kultúry národnostných menšín. Prvé podujatie sa konalo 5. novembra 2018. s názvom Dejiny rodu a príbuzenstva Rákócziovcov v 16.-17. storočí. Hosťami prvého sympózia boli výskumní pracovníci Archeogenetického laboratória Archeologického ústavu Výskumného centra pre humanitné vedy Maďarskej akadémie vied z Budapešti, zástupca Historická spoločnosť I. Henszlmanna z Košíc, ako zástupca iniciátora výskumov, riaditeľka Zemplínskeho múzea v meste Szerencs, ako aj ďalší významní univerzitní a vedeckí pracovnícii zaoberajúci sa históriou, antropológiou a genetikou.

Na decembrovom sympóziu ako prednášajúci sa zúčastnili Prof. Attila Szabó, DSc z Balatonfüredu, profesor emeritus Západomaďarskej univerzity, predseda Panonskej historickej a prírodovedeckej spoločnosti Istvána Beythe, Prof. Dr. András Szabó DSc. literárny historik Katedry maďarského jazyka a literatúry Pedagogickej Fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne., Dr. Irén Pólin PhD. zamestnankyňa Katedry biológie a chémie Podkarpatskej maďarskej vysokej školy Františka Rákócziho II., v Beregove, kordinátorka študijných programov pre výchovu záhradných a poľnohospodárskych inžinierov, János Erdei, predstaviteľ Nadácie Istvána Báthoryho a miestny historik z Șimleu Silvaniei s ďalším členom nadácie, a zamestnanci Katedry biológie Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne Dr. habil PaedDr. Melinda Nagy, PhD. prodekanka fakulty, a Ing. Pavol Balázs, PhD. vedúci katedry. Rokovanie otvorili dekanka Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho Dr. habil. PaedDr. Kinga Horvath, PhD. a vedúci Katedry biológie Ing. Pavol Balázs, PhD. Po prednáškach nasledoval workshop. Na podujatí sa zaregistrovalo celkovo 107 osôb.

 

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.