História rodiny Rákociovcov a ich príbuzenstva v 16.-17. storočí

Katedra Biológie Pedagogickej Fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne, Archeologický ústav Výskumného centra pre humanitné vedy Maďarskej akadémie vied a Akademická rada Maďarov na Slovensku 5. novembra 2018. v miestnosti K9 Konferenčného centra UJS (Hradná 2, 945 01 Komárno) zorganizovala medzinárodné vedecké sympózium s názvom História rodiny Rákociovcov a ich príbuzenstva v 16.-17. storočí, za účasti pozvaných prednášajúcich a záujemcov pre danú problematiku.

Sympózium sa uskutočnilo v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovenku a maďarského Sviatku vedy v súvislosti s projektom č. 18-170-00733 Fondu na podporu kultúry národnostných menšín s názvom „Antropogenetický a historický výskum členov rodiny Rákociovcov”.

Rodina Rákócziovcov je starý uhorský rod, ktorý v Uhorskom kráľovstve v 16.-17. storočí, v 17. storočí v Sedmohradsku a v druhej polovici 17. storočia aj v medzinárodnom kontexte patril k politicky významným. Cieľom výskumu je identifikácia kostných pozostatkov Františka Rákócziho I., ktoré sú uložené v premoštrátskom kostole Najsvätejšej Trojice na Hlavnej ulici v Košiciach. Pri tejto práci, okrem výskumných metód histórie, archeológie a antropológie, dnes môžeme použiť i metódy genetiky. Prednášky sympózia uvádzali výsledky výskumov problematiky z týchto uvedených hľadísk.

Sympózium otvorili dekanka PF UJS, Dr. habil. PaedDr. Kinga Horváth, PhD., vedúci Katedry biológie, PF UJS Ing. Pavol Balázs, PhD., a reformovaný duchovný Pál Balázs z mesta Szerencs (MR).

Prednášky odzneli z rôznych vedeckých odborov, ako napr. Dr. habil. László Szarka, CSc. (Katedra histórie PF UJS, Komárno) prednášal o dinastických zámeroch rodiny, MUDr. Emil Fraenkel, PhD. (Univerzitná nemocnica L. Pasteura a Historická spoločnosť I. Henszlmanna, Košice) prednášal o histórii krypty premonštrátov vo vzťahu k Žofii Báthoryovej a Františka Rárócziho I.. Judit Majoros, riaditeľka Zemplínskeho múzea v Szerencsi prednášala o Rákócziovcoch v Szerencsi, a Dr. habil. PaedDr. Melinda Nagy, PhD. (Katedra biológie PF UJS v Komárne) vo svojej prednáške predstavila materskú líniu predkov Františka Rárócziho I. z hľadiska možnosti mitochondriálnej identifikácie.

V druhej sekcii Dr. habil. Gábor Tóth, PhD. (Centrum Savaria Univerzity Loránda Eötvösa, Szombathely) prezentoval výsledky antropometrických výskumov predpokladaných kostných pozostatkov Františka Rákócziho I.. Metodiku archeogenetických výskumov vo svojej prednáške predstavil Balázs Gusztáv Mende, PhD. (vedúci Archeogenetického laboratória Archeologického ústavu Výskumného centra pre humanitné vedy Maďarskej Akadémie Vied, Budapest). Dániel Gerber a Bea Szeifert (Katedra genetiky Prírodovedeckej Fakulty Univerzity Loránda Eötvösa, Archeologický ústav Výskumného centra pre humanitné vedy Maďarskej Akadémie Vied, Budapest) prezentovali genetické metódy na určenie pohlavia a doterajšie výsledky archeogenetického výskumu kostných pozostatkov.

Sympózium bolo ukončené workshopom vedeným Dr. habil. PaedDr. Melindou Nagy, PhD., kde boli zhrnuté doterajšie výsledky a možnosti ďalšieho smerovania výskumov.  

Program sympózia môžete stiahnuť tu.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.